Skip to main content

První přezůvky si na Filmovce obul Lukáš Hejlík

 

Lze vůbec udělat Filmovku ještě domáčtější? Zbývá snad už si jen nasadit přezůvky. Přesně to udělal v Respekt stanu dnes dopoledne Jan Jílek, programový ředitel LFŠ, spolu se svým prvním hostem v jeho nové talkshow Přezůvky. Domácí obuv vůbec poprvé nabídl Lukáši Hejlíkovi, divadelnímu a filmovému herci, ale především tvůrci známého projektu Gastromapa. Hejlík mapuje zajímavé podniky napříč Českou republikou a přináší lidem doporučení na místa, kde se dobře najíst, napít nebo si dát dobrou kávu.

„Ty jsi takový homo projektus,“ uvedl svého hosta Jílek hned poté, co si oba symbolicky kvůli chladnějšímu počasí obuli jen jednu přezůvku. Moderátor svým označením Hejlíka narážel na velké množství projektů, za kterými jeho host stojí. Krátce zmínili dřívější projekty jako Hip Hop Kemp nebo práci v rozhlase a rozebrali především dva, kterým se Hejlík věnuje v současnosti: scénické interpretování knih v rámci projektu LiStOVáNí a již zmíněnou Gastromapu.

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, oba spolu úzce souvisí. Když Hejlík cestuje do různých koutů republiky, aby sehrál představení pro LiStOVáNí, musí často v regionech zastavovat na jídlo. Tak se postupně zrodila myšlenka Gastromapy, ve které shromažďuje tipy na kvalitní podniky po celém Česku. V aplikaci je jich nyní přes 1300 a stále přibývají. Kromě aplikace mají lidé možnost zkoušet podniky uvedené v některé z Hejlíkových knížek – 365, 555 nebo nejnovější Brno 100.

„Mě Česko strašně baví, jsem patřičně hrdej, že LiStOVáNí a Gastromapa jsou orientovaný na Česko,“ poznamenal Hejlík během talkshow ve stanu. Dodal, že mapovat podniky v jiných zemích už ho neláká. Na očekávaný dotaz moderátora, jaké podniky navštívit v Uherském Hradišti, Hejlík vyjmenoval hned celý seznam: pivnice Koruna, Fčil espresso bar, Zelený pokoj, Kafec, podnik U Komína, restauraci La Brusla nebo „Beef and Beer pro konzervativce a Ezobooster pro vegany“.

Během hodiny a půl trvajícího programu se moderátor s hostem opakovaně vraceli k vývoji gastroscény v Čechách a k vnímání jídla obecně. „Byla doba, kdy jídlo vůbec téma nebylo, změnilo se i povědomí lidí o dobrém jídle,“ dodává Hejlík a vysvětluje, že se o to hodně zasloužil mimo jiné i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se svým pořadem Ano, šéfe. „Udělejte si seznam deseti oblíbených podniků a ty systematicky podporujte,” doporučil Hejlík v odpovědi na otázku týkající se budoucnosti v tomto oboru  a vysvětlil, že spousta podniků bude nejspíš kvůli současné situací nucena zavřít.

Lucie Špetová

Foto: Tomáš Železný, ČTK